Esselamu Alejkum We Rahmetullahi We Berekatuhu 2007/03/07

07.03.2007.

Efekti zkrullaha

http://lijepedove.blogger.ba/

 

Ibnul-Kajjim el-Dževzi, rahimehullah, navodi više od stotinu efekta i koristi od zikra. Spomenut ćemo samo neke od njih.
- zikrom se odbija i ukroćuje šejtan,
- postiže zadovoljstvo Milostivog,
- odstranjuju brige i žalosti iz srca,
- u srce se nastanjuju radost, sreća i širokogrudnost,
- osnažuje srce i tijelo,
- prosvjetljava lice i srce,
- postiže izobilje u nafaki,
- čisti srce od naslaga duhovne hrđe, odnosno grijeha,
- spašava od Allahove, dž.š., kazne,
- uzrokuje spuštanje Allahovog, dž.š., smiraja, milosti i prisustvo odabranih meleka,
- upošljava jezik i tako eliminiše ogovaranje, prenošenje tuđih riječi, laž i bestidan govor,
- unosi sigurnost u srce mu'mina na dan polaganja računa.
- Zikr će onome koji se sjeća Allaha, dž.š., biti svjetlo na dunjaluku, svjetlo u kaburu i svjetlo koje će mu prethoditi kada bude prelazio sirat ćupriju.
- Zikr omogućuje boravak u džennetskoj bašči još na ovom svijetu, svakom onom ko boravi u skupovima gdje se spominje i veliča Allah, dž.š.
- Skupovi koji se sazivaju radi spominjanja Allaha mjesta su na kojima borave meleki na zemlji.
- Zakiruni (oni koji puno spominju Allaha) bit će predvodnici na Kijametskom danu.
- često spominjanje Allaha daje sigurnost čovjeku da ne padne u vode munafikluka jer se munafici malo sjećaju Allaha.

Znaj brate i sestro da je nemoguće pobrojati sve koristi koje se postižu spominjanjem Allaha Uzvišenog. Oni koji Ga se stalno sjećaju, u Allahovoj su zaštiti i na visokim položajima kod Njega. On im iz obilja svoga nadoknađuje i velikodušno ih nagrađuje. Sa zikrom nestaje zaglušenosti u ušima, zamršenosti jezika i koprene ispred očiju. Allah je zikrullahom ukrasio jezike onih koji Ga se sjećaju, i nurom ukrasio oči onih koji gledaju. Nemarno srce je kao slijepo oko, gluho uho, ili oduzeta ruka. Vrata između Gospodara i roba Njegova su otvorena sve dok je rob u zikru. Ta vrata zatvaraju se samo insanskim nehajem.

Gospodaru naš, učini nas zakirima i predvodnicima na Sudnjem danu. Amin!

07.03.2007.

MINA Bilten br 597

   

SUSRET REISU-L-ULEME I ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH

 

            Sarajevo, 28. februar, 2007. (MINA) – Član  Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić,  primio je reisu-l-ulemu dr. Mustafu Cerića povodom 1. marta Dana nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

Čestitajući Dan državne nezavisnosti Predsjedništvu države i dr. Silajdžiću lično, reisu-l-ulema Cerić je obavijestio dr. Silajdžića da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava nekoliko značajnih godišnjica, kao što su 470.godina Gazi Husrev-begove medrese, 120. godina Mekteb-i nuvvaba i 30. godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Dr. Silajdžić se zahvalio reisu-l-ulemi Ceriću na čestitkama, te izrazio spremnost da pomogne IZ-i u namjeri da obilježi datume iz povijesti Bosne i Hercegovine koji nisu važni samo za IZ-u, već i za opći duhovni i kulturni razvoj Balkana, pa i Evrope.

 Povodom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu dr. Silajdžić i dr.Cerić su se složili da je presuda nepravedna u odnosu na žrtve genocida, jer su  dodatno ponižene od onih od kojih se očekivalo da pokažu pravednost i humanost prema čovjeku. Dr. Silajdžić je naglasio da je presuda Međunarodnog suda nedvojbeno potvrdila da se genocid desio i da su ga počinile „vlasti Republike Srpske“ i to u zaštićenoj  zoni Ujedinjenih nacija s namjerom, kako stoji u odluci, „da unište bosanske Muslimane u Srebrenici“.

Reisu-l-ulema dr.Cerić je rekao da nas, stoga, presuda ne smije obeshrabriti, već treba da u nama probudi odgovornost i saznanje da svijet priznaje samo jake i sposobne, te da ne možemo računati na milost, već na svoju pamet i snagu koja nas može, uz Božju pomoć, spasiti od neistine, nepravde i genocida.

Dr. Silajdžić i reisu-l-ulema Cerić su se složili da je vrijeme za naše istinsko jedinstvo i međusobnu solidarnost u kojoj će naša djeca prepoznati svoju bolju i sretniju budućnost, stoji u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva dr. Silajdžića. (kraj)

 

 

 

 

 

 

REISU-L-ULEMA GOVORIO NA KONFERENCIJI U LEIDENU

 

Sarajevo, 27. februar 2007. (MINA) -  U okviru konferencije o temi: „Akademska sloboda i sloboda religije – tenzije i kompromisi dvaju koegzisting fundamentalnih prava“, danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić govorio na Leiden univerzitetu u Holandiji, o temi: „Historija institucionalnog obrazovanja imama u Bosni i Hercegovini“.

Naglašavajući da IZ-a u BiH ove godine obilježava 470. obljetnicu Gazi Husrevbegove medrese, reisu-l-ulema Cerić je govorio o medresi kao središtu institucionalnog učenja islama što najbolje potvrđuje historija Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu.

 „Kao najveći graditelj Sarajeva i veliki vizionar Kuršumlije medrese, Gazi Husrevbeg (1480-1541) se može mjeriti sa najvišim ličnostima u povijesti nastanka i razvoja odgojno-obrazovnih institucija ne samo na Balkanu, već i u Europi“ – kazao je reisu-l-ulema Cerić, te dodao: „Dokaz tome je Gazi Husrevbegova vakufnama napisana 943/1537. god. u kojoj, između ostalog, stoji: „u medresi koju vakif (Gazi Husrevbeg) podiže neka se uči sve što zahtjeva vrijeme i mjesto.“

 Reisu-l-ulema Cerić je u Leidenu prvi puta u cijelosti predstavio engleski prijevod vakufname Gazi Husrevbegove medrese. U zaključku svoga predavanja resiu-l-ulema Cerić je rekao:

1.                  Islam je ibrahimovska vjera koja izvodi svoju legitimnost iz Božje objave u kojoj su utvrđena dva temeljna načela: a) načelo monoteizma (tewhīda) i b) načelo Božije zapovijedi (Šerī‛ah);

2.                  Božji vjerovjesnici su istinski tumači Božijih zapovijedi a poslije njihove smrti samo su učeni i iskusni ljudi, koji su istinski upučeni u  tumačenje Božje zapovijedi pa zato imaju idžazet et-tedris (dozvolu za tumačenje), pozvani da tumače vjeru i da vode vjernike u njihovom vjerskom i društvenom životu;

3.                  Medresa je središte institucionalnog učenja islama a fondacija – vakuf je nužna potpora medresi da izvrši svoju misiju;

4.                  Danas je Europa u pred-medresanskom stanju tumačenja islama gdje džamija, mesdžid, privatni mektebi i privatne kuće uglavnom određuju način i sadržaj islamskog učenja koje nije uvijek u skladu sa medresanskim ili institucionalnim učenjem islama;

5.                  Vrijeme je da Europa krene iz pred-medresanskog prema medresanskom učenju islama gdje će tumačenje islama imati zvanični stav iza kojeg će stajati procedura za dobivanje dozvole za tumačenje i predstavljanje islama u Europi (idžāzet et-tedrīs);

6.                  Sa pet stoljeća institucionalnog učenja islama, Bosna i Hercegovina može biti dobro mjesto za obuku imama i hatiba koji mogu pridonijeti muslimansko-europskoj integraciji sa posebnim osvrtom na ulogu i funkciju islamskih institucija u sekularnoj državi, rekao je između ostalog reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić na Konferenciji u Leidenu. (kraj)

 

 

 

 

 EGIPATSKI AMBASADOR POZVAO REISA NA KONFERENCIJU U KAIRO

 

            Sarajevo, 2. mart, 2007. (MINA) – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas egipatskog  ambasadora u BiH  Ahmeda El Sayeda Khataba.

            Egipatski ambasador je uručio poziv reisu-l-ulemi za učešće na Konferenciji « Problemi islamskog svijeta u eri globalizacije i načini njihova rješavanja » koja će se održati u Kairu od 27. do 30 marta u ove godine u organizaciji Ministarstva vakufa , a pod pokroviteljstvom egipatskog predjednika Husnija Mubareka.

            Reisu-l-ulema je prihvatio da učestvuje na završetku ove konferencije kao i na Konferenciji « Svršenici Al-Azhara » koja počinje neposredno nakon pomenute konferencije.

            U međuvremenui će biti potpisan Ugovor o međusobnom razumijavanju i saradnji između Rijaseta IZ u BiH i Univerziteta Al-Azhar.

            Egipatski ambasador je prilikom ovog prijema reisu-l-ulemi uručio primjerak upravo izašle knjige na arapskom dr. Nijaza Durakovića  »Prokletstvo muslimana ». Reisu-l-ulema je egipatskom ambasadoru poklonio levhu u izvornoj  bosanskoj izradi u drvetu.(kraj)

 

REIS PRIMIO NOVOIMENOVANOG AMBASADORA INDONEZIJE

 

     Sarajevo, 28. februar 2007. (MINA) – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio je danas Mangasi Sihombinga  novoimenovanog ambasadora Republike Indonezije sa sjedištem u Budimpešti koji je akreditiran za Mađarsku, Hrvatsku, BiH i Makedoniju.

             Reisu-l-ulema je novom ambasadoru Indonezije zaželio uspješnu diplomatsku misiju i iskoristio ovaj susret da podsjeti na značaj Istiklal džamije koju je u Sarajevu izgradila Vlada Indonezije te zahvali na ovoj i drugim pomoćima.

            Ambasador Mangasi Sihombin je izrazio želju da reisu-l-ulema posjeti Indoneziju u kojoj se razvija međuvjerski dijalog  na relaciji Istok – Zapad. (kraj)

 

REISU-L-ULEMA U AUSTRALIJI

 

Sarajevo, 5. februar 2007. (MINA) – Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić u posjeti je IZ Bošnjaka Australije. Od 5. do 11. marta ove godine reisu-l-ulema će posjetiti Sydney, Melbourne i Brisbane tri  najveca grada gdje djeluju bošnjački najveci dzemati te Kamberu glavni  politicki i administrativni centar  Australije.

 U Sydneyu će reisu-l-ulema između ostalog imati  predavanje inter-religijskog karaktera. U ovom gradu će se reisu-l-ulema  takodje sastati  i sa vodjama  vodecih krscanskih crkava i jevrejske zajednice kao i predstavnicima vlasti.

U Kamberi je planirana posjeta  Centralnoj džamiji, posjeta  ambasadi BiH i razgovor sa ambasadoricom Amirom Kapetanovic i predavanje o Deklaraciji evropskih muslimana  na Australijskom nacionalnom univerzitetu.

U Kamberi će reisu-l-ulema imati i susrete sa predstavnicima Parlamenta i Vlade Australije.

 

 U Melbourne-u će reisu-l-ulema prisustvovati  otvorenju  dzamije gdje će predvoditi džumu namaz i održati hutbu.

Sa reisu-l-ulemom u posjeti Australiji je i muftija mostarski Seid ef. Smajkić.(kraj)

 

AUSTRIJSKI ATAŠE POSJETIO URED ZA  DIJASPORU

 

Sarajevo, 5. mart 2007. (MINA) - Danas  je Ured Rijaseta za bošnjačku dijasporu posjetio Michael Maierl, ataše ambasade Austrije u Sarajevu.

 U razgovoru sa Mirsadom ef. Mahmutovićem, šefom Ureda, g. Maierl je istakao zabrinutost posljednjim istupima u medijima zvaničnika IZ-e u BiH u kojima se problem vehabizma povezuje sa Austrijom, tačnije Bečom.

Mirsad ef. je upoznao g. Maierla s organizacijom džemata Bošnjaka u dijaspori, a posebno se osvrnuo na način organizacije i funkcioniranje Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. Istakao je dobru saradnju sa nadležnim organima u Austriji te ukazao na načine organizacije muslimana u pojedinim evropskim zemljama, a koji bi bili primjereni i za muslimane Austrije. (kraj)

 

OSNOVANA  IZ BOŠNJAKA U FRANCUSKOJ

 

Sarajevo 27. februar 2007. (MINA) -   U Parizu je  osnovana  Islamska zajednica Bošnjaka u Francuskoj. Prisustvovali su  odbornici  iz džemata  Strazbura, Sosoa, Miluza , Grenobla i  Pariza.

Izabran je Odbor koji će voditi Islamsku zajednicu Bošnjaka u Francuskoj i glavni Imam.

Glavni imam je Harun ef. Hodzić, a u odboru su Edin Hadrović, predsjednik, tri potpredsjednika : Bekir Zulčic, Elmedin Kobiljak i Mirsad Čolović i sekretar Atif Licina.

Na osnivačkom skupu dogovoreni su i  prvi zajednicki projekti za ovu godinu a to su  svecanost desetogodisnjice džemata u Parizu koja će se održati  u aprilu i otvaranje džamije u Sosou u junu ove godine. U okviru ovih manifestacija će se  organizirati i prvo zajedničko okupljanje svih učenika mekteba iz Pariza, Sosoa, Strazbura i Miluza (kraj)

 Sarajevo, 5.mart 2007. 15. safer 1428.

MINA

Redakcija: Nermana Abdukić i Munevera Felić

Urednik: Amir Hodžić T/F: 00387-33-446-447

00387-33-446-905

 E-mail:  minasar@bih.net.ba

minasar@yahoo.com

<< 03/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NASI LINKOVI / BANERI
Hafiz Bugari
Hafiz Bugari
Hafiz Bugari

NASI TEKSTOVI

RAZNI DOWNLOADS

NASE AKTIVNOSTI

NASE KONTAKT INFORMACIJE
O NAMA

Adresa:
406 S Germantown Rd
Chattanooga 37411, TN

Imam: Muhamed ef Brka
muhamedef@gmail.comeXTReMe Tracker
Musafir(a) trenutno online
BROJAČ POSJETA
Free Web Counter
Powered by Blogger.ba

Resetuj HTML kôd (vrati predloženi izgled)?